21. april 2022
En del beboere er bekymrede for, hvordan de stigende priser på el og varme, som de hører om i medierne, vil påvirke dem. Vores økonomiafdeling følger løbende med i udviklingen, og her får du deres bud på en status.
Varme
Østjysk Boligs afdelinger får varme fra forskellige fjernvarmeværker, alt efter hvor boligerne ligger.
Her kan du se de forbrugsafhængige priser (variable priser) fra de forskellige varmeværker, Østjysk Boligs afdelinger er tilknyttet:
Affaldvarme Aarhus: 2021: 65,00 øre/kWh – 2022: 49,25 øre/kWh (fald)
Løgten Skødstrup Fjernvarmeværk: 2021: 74,37 øre/kWh – 2022: 50,00 øre/kWh (fald)
Ry Varmeværk: 2021: 32,62 øre/kWh – 2022: 32,62 øre/kWh (uændret)
Rye Kraftvarmeværk (Gl. Rye): 2021: 25,00 øre/kWh – 2022: 50,00 øre/kWh (stigning)
Varmepriserne mellem varmeværkerne kan ikke 1 til 1 sammenlignes, da hvert varmeværk har sin egen prisstruktur mellem variabel pris og fast pris. Priserne giver dog en indikation om, at de i pressen så omtalte prisstigninger på varme stort set ikke rammer Østjysk Boligs boliger.
Dette gælder dog ikke for boliger i Gl. Rye, da varmeværket delvis bruger gas til opvarmning. Varmeværket er dog heldigvis overgået fra 100 procent gasdrift for 7 år siden til nu at være 75-80 procent varmepumpedrift og kun 20-25 procent gas. Varmeværket har dog været nødt til at hæve den variable pris pr. kWh til det dobbelte, hvilket vil give højere varmeregning for boligerne i Gl. Rye.
Boliger med el-radiatorer eller el-radiator og varmepumpe vil også blev ramt af de højere el-priser, da deres varmepris er afhængig af el-prisen.
Prisen på el svinger meget både time for time, dag for dag og måned for måned, hvilket gør det svært sige, hvor stor en konsekvens denne prisstigning vil have for disse boliger, men stigningen er generelt over 100 procent.
El
El afregnes forskelligt i de forskellige afdelinger. Ca. 1.600 af Østjysk Boligs lejemål afregner direkte med et el-selskab og har frit valg af el-selskab, men får derfor også en prisstigning. De resterende ca. 1.200 lejemål afregner via huslejen.
Alle dem, som afregninger el direkte til et el-selskab, vil allerede nu have oplevet at have fået en markant højere el-udgift.
De boliger, som afregner el via huslejeopkrævning, vil ikke på nuværende tidspunkt opleve en så mærkbar stigning i el-prisen, som der er i markedet.
Dette skyldes, at Østjysk Bolig har lavet en indkøbsaftale på el, som udjævner prisstigninger og prisfald til en mere jævn pris på el over årene.
Vi tager Bispehaven som eksempel:
I Bispehaven afregnes el over huslejen måned for måned, sådan at januars forbrug bliver opgjort i starten af februar og opkrævet via marts måneds huslejeopkrævning, og sådan fortsætter det gennem året.
Der er i Bispehaven otte hovedmålere, som afregnes overfor EnergiDanmark, og så er der en bimåler i hver enkel lejlighed, som de enkelte beboere så afregner efter hver måned.
Beboerne afregnes med den pris, som EnergiDanmark påkræver 1 til 1 måned for måned.
EnergiDanmark er et el-selskab kun for storforbrugere. Dvs. forbrugere, som aftager mere en 1 million kWh el om året. Dette forbruger Østjysk Bolig samlet på alle fællesmålere, hvor Bispehavens otte hovedmålere indgår i.
Måden, denne aftale fungerer på, er, at Østjysk Bolig laver en aftale fem år ud i fremtiden, som forlænges hvert år. EnergiDanmark køber så el til os løbende på forhånd i årene op til, vi skal bruge det. Så den el, der skal bruges i 2022, er indkøbt løbende i årene 2017-2021.
Denne måde at købe el ind på udjævner udsving i el-prisen. Så når el-prisen går op, så rammes Østjysk Boligs fællesmålere ikke så hårdt.
Prisen for el gennem EnergiDanmark i 2021 har været 31,49 øre pr. kWh. I 2022 er denne pris steget til 44,00 øre pr. kWh. Til sammenligning var prisen i starten af 2021 for beboerne, som afregner direkte med et el-selskab, ca. 40 øre pr. kWh, og den var i starten af 2022 steget til ca. 150 øre pr. kWh.
El og varme i Østjysk Bolig
/Default.aspx?ID=1102&newsid=361&Action=1&M=NewsV2&PID=5875